Matka Torpeda
Matka Torpeda

Najszybsze ciastka świata.

Nie dość, że szybkie bo cały przepis mieści się w pięciu krokach to jeszcze pyszne.  A mowa tu oczywiście o płatkach owsianych, jednak nie jest to wersja ani fit ani light. Chciałam również dopisać, że są najsmaczniejsze, ale tego jednak pewna nie jestem bo każdy ma inny gust, a z gustami się nie dyskutuje. Z pewnością jednak są to ciastka, które z pozoru wyglądają jak “zwykłe owsiane” bez polotu i finezji, aczkolwiek Matcysko Torpedzisko dodało coś, co sprawia, że każdy robi: “Ej, ale co tu jest w środku? Bo takie inne są”

Najszybsze ciastka świata czyli owsiane z czekoladą.

owsiane z czekoladą

Ale nie byle jaką bowiem sekret tych ciastek tkwi w tym jaka będzie dodana czekolada. Robiłam już przeróżne wersje tych ciastek, za każdym razem dodając inną i wniosek mam jeden: najlepsze wychodzą kiedy dodajemy czekoladę miętową. Warunek jest jeden: musimy kochać to połączenie. Choć znam i takich co nie przepadali, skosztowali i jednak zmienili zdanie, ale to pozostawiam już dla Waszej wyobraźni. Smak ciastek zależy od dodatków, moje zrobiły robotę.

Ciasteczka owsiane z czekoladą: składniki i przepis:

Potrzeba Ci: 

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10dag masła
  • 2 jajka
  • orzechy
  • pokrojona tabliczka czekolady
  • słonecznik łuskany
  • orzechy ziemne bez soli

Ciastka owsiane z czekoladą, jak zrobić?

ciastka owsiane

 

KROK PIERWSZY: Płatki owsiane, proszę ja Ciebie, wysypujesz sobie na suchą patelnię i mieszasz mieszasz do momentu aż się zarumienią. Ja dosypuję również słonecznik.


płatki owsiane

KROK DRUGI: Piekarnik rozgrzewasz do 180 stopni, a w między czasie przygotuj sobie dwa żółtka, pół szklanki cukru, roztrzaskane orzechy, białka oraz pokrojoną czekoladę. I tutaj, tak jak wspominałam ja dodałam czekoladę miętową z Wawela bo jest najbardziej miętowa i jej wyrazisty smak w ciastkach rzuca się mocno na języki. Orzechy użyłam, te które miałam akurat pod ręką czyli zwykłe ziemne bez soli. Wcześniej robiłam z orzechami pekan i też wyszły pycha.


KROK TRZECI:  Białka ubijasz najlepiej mikserem bo jak dobrze wiemy po moim poście na Facebooku, niektórzy ubijają widelcem, ale tego nie polecamy.


KROK CZWARTY: Przestudzone płatki wymieszaj z cukrem, żółtkami, masłem, orzechami, słonecznikiem i pianą ubitą z białek. Dodaj czekoladę i uformuj kopczyki bądź jeśli Ci wygodnie to serduszka, wianki, kwiatki albo dowolny kształt na który masz ochotę.

KROK PIĄTY: Wrzuć do piekarnika aby zrobić im solarium dla ciastek. Wystarczy 10 minut, ewentualnie sugeruj się ich kolorem. Powinny przybrać złocisty odcień. Jeśli są czarne, znaczy, że musisz wrócić do kroku pierwszego.


Jeśli masz ochotę na więcej, zapraszam Cię na mój Instagram: KLIK.

Bądź na mój Facebook: KLIK.

A może chcesz poznać mój przepis na najpyszniejszy domowy kebab? Jeśli tak, zapraszam tutaj – KLIK

Udostępnij ten wpis...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *